In het Licht van Cuyp: Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Truner

Dordrechts Museum

Een must-see voor elke kunstliefhebber! Lees verder

Vanaf 3 oktober is in het Dordrechts Museum de langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'. Toonaangevende musea in Europa leenden werken uit waardoor deze tentoonstelling een unieke kijk biedt op Cuyp en de wereldberoemde kunstenaars die hij geïnspireerd heeft. Een must-see voor iedereen van kunst houdt!

Naar verwachting zal de expositie ruim 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland trekken. En dat is niet zo gek, want niet eerder waren zoveel belangrijke kunstwerken van deze schilders onder één dak te vinden.

Enorme hype

Hoewel Cuyp tijdens zijn leven niet erg bekend was buiten Dordrecht, werd zijn werk in Engeland na zijn dood een enorme hype. Engelse verzamelaars kochten zijn werk in grote getale op. De Britse aristocratie was namelijk verzot op de zonovergoten landschappen van Cuyp. Zozeer zelfs, dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was!

Aelbert Cuyp: De Maas bij Dordrecht

Gouden licht

Wat maakte Cuyps werk dan zo bijzonder? Daarvoor moet je natuurlijk de tentoonstelling in het Dordrechts Museum bekijken! Maar we lichten vast een tipje van de sluier op. Cuyp verraste door zijn Gouden Licht. Kunstliefhebbers verbaasden zich over de fascinerende lichtwerking van zijn gouden zonsondergangen. En de geraffineerde tegenlicht-effecten met lange schaduwen, die een immens gevoel van ruimte creëren.

Aelbert Cuyp: Het Valkhof te Nijmegen

Turner, Constable en Gainsborough

Hij inspireerde tal van grote Britse kunstenaars en dat maakt deze tentoonstelling zo bijzonder. Het belicht de impact van Aelbert Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Het museum toont niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar In het licht van Cuyp zal voor het eerst ook uitgebreid werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren. Met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen.


William Turner: Whalley Bridge

Reden genoeg dus om deze unieke tentoonstelling te gaan zien! Reserveer snel je kaarten. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft het Dordrechts Museum haar openingstijden verruimd.

Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht