De Groothoofdspoort

Groothoofd, Dordrecht

De belangrijkste stadspoort van Dordrecht Lees verder

De Groothoofdspoort is een eeuwenoude stadspoort van grote historische waarde. Deze poort uit 1440 kun je nu nog steeds bezichtigen, want hij heeft alle gevechten in en om de stad doorstaan.

In het verleden had Dordrecht 12 stadspoorten. Daar zijn er nu nog maar 2 van over. De Groothoofdspoort was de belangrijkste toegangspoort tot de stad. Wat een vreemde naam zul je denken. Dat komt omdat de poort door vroeger werd aangeduid als de Groote Hoofd Poort. Dat klinkt een stuk logischer.

Gelegen op de kop van de stad, aan het knooppunt van 3 grote rivieren, was dit de plek waar veel mensen de stad binnenkwamen. Reizigers, zeelieden, maar ook historisch bekende figuren zijn door deze poort Dordrecht binnen gelopen. 

Belangrijk kenmerk zijn de prachtige schilden, aan beide kanten van de poort. Op één staat de beschermvrouwe van de stad afgebeeld. Op de ander het stadswapen van Dordrecht.
De poort en de toren zijn verbonden aan het naastgelegen Hotel Bellevue, dat al in 1740 een logement was. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de rivieren.

Ben je voor het eerst in Dordrecht? Dan moet je zeker even onder deze poort doorlopen!

Naast de poort vind je leuke terrassen waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht op de 3 grote rivieren. Ook is er een halte van de waterbus.

Tip! Bij de poort hangt een QR code waarmee je nog meer te weten komt over deze bijzondere plek. Heeft de poort er altijd zo uitgezien? Waarom staat er een vrouw op het schild afgebeeld? Wie maakte deze bijzondere schilden? En welke historische figuren zijn door deze poort de stad binnengekomen?

Groothoofd, 3311 AG Dordrecht