Grote Kerk Dordrecht

Lange Geldersekade 2, Dordrecht

De Grote Kerk van Dordrecht is een gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw Lees verder

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwe Kerk is zonder twijfel het meest bezochte monument van Dordrecht. De immense kruisbasiliek domineert al eeuwenlang het aanzicht van de stad vanaf het water. De bouw van de oudste delen begon in 1285. 

De basiliek is zowel van buiten als van binnen indrukwekkend. Opvallend kenmerk is de scheve toren. Hij staat maar liefst 2,25 m uit het lood. Gelukkig is hij gestabiliseerd dus hij valt niet om. Oorzaak van de scheefstand was de drassige grond. Toen men in de middeleeuwen merkte dat de toren zakte, werd de bouw gestopt. De toren is nu 65 meter hoog en had oorspronkelijk 108 meter hoog moeten worden. Je kunt de toren tijdens openingstijden beklimmen (275 treden). Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de 3 rivieren en het historisch centrum van de stad. Bij mooi weer kun je zelfs kijken tot aan Gouda en Gorinchem.

Als je de kerk binnenstapt krijg je pas echt een beeld van de enorme omvang. Dwaal eens rond en geniet van de prachtige lichtinval. Het interieur van de kerk staat bekend om de koorbanken in renaissance stijl, met bijzonder houtsnijwerk. Ook de mooie gebrandschilderde ramen, de 3 orgels, de preekstoel en het gouden avondmaal- en doopstel mag je niet missen.

Niet alleen de kerk maar ook de klokken zijn beroemd. In 1999 kreeg het klokkenspel haar laatste uitbreiding en hoort met 67 klokken van 52.000 kg tot de grootste van Europa. De zware basklok van 9830 kilogram is de zwaarste klok van Nederland. In juli en augustus worden er avondconcerten gegeven op de beiaard van de Grote Kerk.

De Grote Kerk is nog steeds in gebruik als kerk. Meer informatie en de tijden waarop je de kerk en de toren kunt bezichtigen vind je op www.grotekerk-dordrecht.nl.

Tip! Naast de kerk vind je één van de mooiste en meest fotogenieke kades van Dordrecht, de Pottenkade. Deze kade fungeert regelmatig als filmset en is te zien in films, tv-series en documentaires.