Museum Het Hof van Nederland

Hof 6, Dordrecht

Hier zit je op de 1e rij bij één van de belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis Lees verder

Het Hof is niet alleen een prachtige locatie die je vrij kunt bezichtigen. Hier zit ook Museum Het Hof van Nederland. Hier zit je op de eerste rij bij één van de belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis.

Het Hof wordt in 1275 gebouwd als Augustijnenklooster. De grootste rol in de Nederlandse geschiedenis speelt het Hof echter in 1572. Dordrecht is op dat moment de belangrijkste stad van Holland. Maar de Spaanse overheersing drukt zwaar op de Hollandse bevolking. Dus er moet iets gebeuren.

In het holst van de nacht komen de belangrijkste steden van Holland in het geheim bijeen op het Hof. Ook de leider van de Watergeuzen en de belangrijkste raadgever van Willem van Oranje schuiven aan in de Statenzaal, de voormalige refter van het Augustijnenklooster. Bij kaarslicht en haardvuur worden er plannen gesmeed om de Spaanse overheersing te doorbreken en de godsdienstvrijheid te herstellen. Later werd dit bekend als de 1e Vrije Statenvergadering. 

De 12 steden – onder leiding van Dordrecht – zweren de Spaanse koning Filips II af en erkennen alleen Willem van Oranje als hun stadhouder. Zij brengen een enorme som geld bijeen om oorlog te voeren tegen Spanje. Dit betekent een keerpunt in de geschiedenis en het begin van Nederland zoals wij het nu kennen.

Beleef het zelf!
Stap terug in de historie en beleef die bijzondere gebeurtenis op het Hof zelf. Hoor het gekletter van paardenhoeven in de donkere nacht. Bezoek de Statenzaal waar de mannen met gevaar voor eigen leven de toekomst van ons land veranderden. Dat kan in het museum Het Hof van Nederland.

Daarnaast organiseert het museum jaarlijks ook tal van exposities die je niet mag missen!