Bijzondere vertoning Slag om de Schelde in The Movies

Dinsdag 6 juli is er een bijzondere vertoning van de succesvolle oorlogsfilm Slag om de Schelde in bioscoop The Movies. In het kader van de viering 75+1 Jaar Bevrijding gaan 3 militaire veteranen en een verwoede gamer na afloop in gesprek over vrijheid en onderdrukking. Kaarten bestel je hier.

De film vertelt het verhaal van 3 jonge mensen, die verwikkeld raken in het oorlogsgeweld dat Zeeland trof in oktober 1944. Rondom de Schelde werd de grootse militaire operatie op Nederlands grondgebied in WO II uitgevoerd. Een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Britse piloot en een meisje dat in het verzet is gerold ervaren de oorlogsspanning heel verschillend. De drang om te overleven hebben ze alle drie, samen met hun angsten en geweten. Hun paden kruisen elkaar in deze indrukwekkende film.

Tekst gaat verder onder de foto:

Hoe maak je keuzes als je onder grote dreiging staat?
Na de film is er een gesprek over vrijheid versus onderdrukking. Je kunt daar heel verschillend tegenaan kijken, vaak bepaald door de (on)veiligheid waarin je leeft. De film biedt hiervoor mooie voorbeelden. Hoe maak je keuzes als je onder grote dreiging staat? Welke waarde heeft vrijheid? Waar put je daadkracht en moed uit? En hoe voer je strijd met je eigen geweten?

Visie van 4 generaties
Deze vragen en dilemma's leggen we voor aan 4 gasten uit eigen stad/regio van verschillende generaties. Drie van hen zijn militaire veteranen.
Joop Hurkmans en Frans de Bree werden uitgezonden naar de oorlog in Nieuw Guinea (begin jaren 60). Peter van Ruijven diende de Unifil vredesmacht in Libanon (begin jaren '80).
De vierde gespreksgenoot maakt een brug naar de jongste generatie. Zij vechten virtueel in uiteenlopende oorlogsgames. Cristian van der Stoep is een verwoede gamer en werkt met zijn stichting Rubii.gg om gamen socialer en leerzamer te maken.

75 + 1 jaar Bevrijding: vieren & herdenken
Deze vertoning is onderdeel van het programma: 75 + 1 jaar Bevrijding: vieren & herdenken
Oorspronkelijk stond dit programma in 2020 gepland. Corona heeft dat opgeschoven. Het Oranjecomité Dordrecht en het project De Biesbosch 75 jaar bevrijd presenteren samen met allerlei partners in de stad - en met ondersteuning van de gemeente Dordrecht - een programma waarbij de verworvenheden/waarden rond vrijheid van meningsuiting, godsdienst, het recht op veiligheid en voedsel maar ook democratie en rechtsgelijkheid het meer dan waard zijn om voor te strijden. De film De Slag om de Schelde geeft een mooie aanleiding om het bewustzijn van deze verworvenheden weer eens te onderstrepen.