Dit moet je weten over de Tour de France Femmes avec Zwift

Als je in Dordrecht woont, kan het je bijna niet ontgaan zijn: we krijgen weer een geweldig topsport evenement in de stad: Tour de France Femmes avec Zwift. Zo’n groot sportevenement zal zelden in de stad plaatsvinden dus dit wil je niet missen! Alles wat je moet weten, lees je in dit artikel.

De derde editie van de Tour de France Femmes duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus. Er zijn acht etappes. De eerste drie zijn in Nederland.

 

De etappe

Hoogtepunt voor Dordrecht is de etappe op dinsdag 13 augustus. Dordrecht is dan startpunt voor de tweede etappe in de Tour voor de dames en dat belooft een geweldig spektakel te worden. Het is primeur voor de stad en jij kunt erbij zijn! De start vindt plaats op het Energieplein. Daar kan je de wielrenster en hun entourage van dichtbij spotten. Om 9.50 uur gaat het gebeuren. Voorafgaand is er een presentatie van de deelneemsters op het podium. Op het plein staan ook de startbussen opgesteld die je kunt bekijken.

De route

De route voert de wielrensters van de Tour door de oude binnenstad – onder meer via de Noordendijk, Torenstraat en Wijnstraat – richting de Oranjelaan. Daarna gaat de stoet de N3 op, richting Papendrecht. Via de Alblasserwaard gaat de route van 67 kilometer richting Rotterdam, waar de finish is. Een prachtige route dus die heel veel mooie beelden zal opleveren. In de middag wordt ook nog een tijdrit gereden.

Zelf de route van de tijdrit rijden

Op zondag kunnen sportievelingen zelf de route van de tijdrit rijden! Dan fiets je exact de route die de vrouwen dinsdagmiddag afleggen. Een mooie test om te kijken hoe snel jij bent op de racefiets. Je kunt kiezen uit 3 afstanden: 150 km (vertrek om 8.00 uur), 110 km (vertrek om 8.15 uur) en 75 km (vertrek om 8.30 uur). Fietsers uit Dordrecht kunnen starten bij Wielerclub De Mol, Vogelaarsweg 6 in Dordrecht.

Dordtse Fiets Feesten

Voorafgaand aan de etappe van dinsdag is er op zondag vanalles te doen om alvast in de sfeer te komen. Het Grotekerksplein is dan omgetoverd tot een gezellig Frans plein waar je de sfeer van Frankrijk kunt proeven én horen.

Frans ontbijt

De dag begint om 10.00 uur met een typisch Frans ontbijt, het ‘petit déjeuner’, voor slechts € 7,50. De opbrengst van dit ontbijt gaat naar het goede doel. Bestel je ontbijt via deze link en help mee een lange slinger van tafels en banken te creëren vanaf de tuin over de Pottenkade naar de Geldersekade.

Muzikale optredens

Vanaf 13.30 uur kun je genieten van diverse muzikale acts op het podium:
- Trio Pont Neuf
- De Nederlandse chansonnière Carolien Rutten + Band
- De Belgische band Juice Box
Verwacht een mix van chansons, hotclub en andere Franse muziekstijlen. Het Fietsorkest uit Eindhoven zal fietsend en muziek makend door het centrum trekken.

Jeux de Boules

Petanque club ‘t Boulende Schaep legt een jeux de boules baan aan waar demonstratiewedstrijden worden gegeven.

Wijn en eten

Rondom het podium vind je verschillende Dordtse wijnhandelaren en diverse foodtrucks waar je kunt snacken, proeven en eten. Belangrijkst is gezellig met elkaar genieten van een stukje Franrijk in Dordrecht.

Franse Brocante markt & kunstenaars

Rondom de Grote Kerk en in de Grotekerksbuurt vindt een typische Franse Brocante markt plaats, in samenwerking met de Kunst- en antiekmarkt. Diverse kunstenaars, waaronder leden van Studio078, zijn schilderend en tekenend te zien langs de Pottenkade. Het geheel wordt muzikaal begeleid door echte Musette accordeonisten. De 2CV club het Eenden Ei uit Rotterdam presenteert bijzondere 2CV’s. Knappe Fiets staat paraat voor kleine fietsreparaties en laat zijn mooi gerestaureerde fietsen zien.

Talkshows met Kees Thies

Columnist en wielerliefhebber Kees Thies presenteert vier talkshows in de stijl van de Avondetappe onder de naam ‘Wegkletsen met Thies’. Hij ontvangt bekende en onbekende gasten die allemaal een passie voor wielrennen delen. Deze talkshows vinden plaats tussen de optredens door.

Overige activiteiten in de binnenstad

Statenplein en omgeving
Op de Sarisgang is er van 14.30 tot 16.15 uur een Dikke Banden Race, voor kinderen van alle leeftijden. Verder kunnen kinderen deelnemen aan leuke fiets activiteiten op het Statenplein i.s.m. Visma Lease a Bike (van 12.00 tot 16.00 uur).
In de Kloostertuin kunnen kinderen voetballen met de spelers van FC Dordrecht. Lekker een balletje trappen met je Dordtse Helden, hoe tof is dat! (12.00u – 16.00u)

Otto Dickeplein
Op het Otto Dickeplein wordt door kunstenaars, met hulp van de Dordtse bevolking, gewerkt aan een reusachtig kunstwerk met stoepkrijt: ‘Dame op de Fiets’, gebaseerd op het schilderij van Ferdinand Erfmann. Dit plein ligt langs de route waar de rensters van de Tour op dinsdagmorgen langskomen.
Kom naar langs en teken mee aan een mega-schilderij van 336 m2. Het kunstwerk wordt gemaakt op een zichtbare plek langs het parcours zodat het ongetwijfeld mooi in beeld komt. Dus laat de kunstenaar in je los en teken mee. Je bent welkom op 9 aug. van 16.00 tot 20.00 uur en op 10 en 11 aug. van 12.00 tot 16.00 uur.