Het wordt warm dus we duiken in de wereld van Ben & Jerry's ijs 😋

De komende dagen loopt het kwik flink op. Dan betekent natuurlijk: ijs! Reden genoeg om eens in de wereld van Ben & Jerry’s te duiken. Want Dordt is één van de weinige steden waar je dit lekkere ijs kunt scoopen. Maar waarom zijn deze ijsjes zo onweerstaanbaar lekker en wat is het verhaal erachter?

We legden onze vragen voor aan Els van De Remise. Al sinds 1995 distribueren zij met IJexpress het Ben & Jerry’s ijs naar meer dan 2000 verkooppunten in Nederland. Als iemand iets weet over het ijs én de mannen achter het beroemde Amerikaanse merk dan zijn zij het wel!

Cherry Garcia, Strawberry Cheesecake, Caramel Chew Chew, Chocolate Fudge Brownie... ijsliefhebbers weten natuurlijk precies waar we het over hebben. De lekkere smaken van Ben & Jerry’s ijs! Eén ding kunnen we vast verklappen. De favoriete smaak is in Nederland en Amerika hetzelfde: Cookie Dough! Het grappige is dat niemand weet wie die smaak bedacht heeft. Er was een wedstrijd uitgeschreven voor nieuwe smaken maar de naam van de winnaar is altijd onbekend gebleven.

Chunks 

‘Het bijzondere aan Ben & Jerry’s ijs zijn de grotere stukjes, of chunks, die in het ijs zitten’, vertelt Els. ‘Ben Cohen en Jerry Greenfield kenden elkaar van de gymles op school. Heel jong dus al. Later ontstond het idee om samen een bedrijf te beginnen. Ze begonnen met bagels, maar dat was geen groot succes. Later zijn ze zelf ijs gaan maken. En omdat Ben een aandoening aan zijn tong heeft, kon hij minder goed proeven. Maar textuur voelen kon hij wel. Daarom besloten ze er chuncks in te doen. Stukjes chocola, kers of cookiedeeg.’ En juist deze chuncks stonden aan de wieg van het succes van Ben & Jerry’s ijs.


De foto van Ben en Jerry met één van hun melkkoeien heeft een mooi plekje in De Remise

Van tankstation tot wereldwijd merk

Ben & Jerry begonnen in 1978 met een ijswinkel in een verbouwd tankstation in Vermont. In de loop der jaren groeide het bedrijf van de vrienden uit tot een wereldwijd merk. ‘De kernwaarden van het bedrijf zijn nog steeds hetzelfde’, vertelt Els. “Ze hechten veel waarde aan maatschappelijk ondernemen, dierenwelzijn en milieu. Ze besteden hier al aandacht aan toen niemand er nog mee bezig was. Ze wilden niet alleen winst maken maar ook iets teruggeven aan de maatschappij. Ze hebben dan ook veel goede doelen en campagnes opgezet die aandacht vroegen voor belangrijke maatschappelijke issues zoals duurzaamheid, fair trade, gelijkheid tussen rassen en sexen, klimaatverandering en het welzijn van dieren. Die campagnes worden vaak verbonden aan een ijssmaak. Zo was er een smaak die Baked Alaska heette en aandacht vroeg voor de smeltende ijskappen.’


Je scoopdiploma halen

En natuurlijk is de kwaliteit van het ijs ongeëvenaard. Ben & Jerry’s wordt dan ook gemaakt met de beste ingrediënten. ‘Het ijs heeft het predikaat Super Premuim IJs, dat betekent dat er minder dan 20% lucht in zit. IJs waar veel lucht in zit, zakt in als het smelt en de smaak is minder goed. Als Ben & Jerry’s ijs smelt, verandert de hoeveelheid niet en de smaak blijft hetzelfde.

Kinderen kunnen bij De Remise hun verjaardag vieren en alles leren over ijs maken. Ze kunnen dan ook een scoopdiploma halen. ‘En dat is nog niet makkelijk’, lacht Els. ‘Maar oefening baart kunst.’ Helaas is dit alleen voor kinderen 😉.

Gratis bolletje ijs

If it’s not fun, why do it? is het motto van Ben & Jerry. Een uitstekend motto vinden wij! Wil je de komende dagen ook genieten van heerlijk Ben & Jerry’s ijs of appeltaart, bananencake of een brownie met een bolletje ijs? Vraag dan bij je bestelling om de stempelkaart. Is je kaart vol (en dat gaat harder dan je denkt 😉) dan krijg je een gratis bolletje ijs!

Op zaterdag tijdens Big Rivers is De Remise geopend tot 22.00 uur.

Voor de ijskoffie wordt de heerlijke vanillesmaak gebruikt