Maak kennis met Klein Afrika!

Er zijn van die restaurants waarvan je denkt: daar móet je een keer naartoe! Klein Afrika is zo’n restaurant. Het bijzondere afhaalrestaurant is nog maar een paar maandjes jong maar heeft nu al een warm plekje in de harten van veel Dordtenaren veroverd. Waarom? Ten eerste omdat het eten echt ontzettend lekker is! En ten tweede omdat Klein Afrika gerund wordt door twee lieve mensen, Ruud en Hennie Stokman. 

Wie Klein Afrika binnenstapt wordt gelijk hartelijk ontvangen. Of je nu een nieuwe klant bent of al vaker geweest bent, je voelt je gelijk thuis. Op de muur vind je in warme kleuren een Afrikaanse savanne. Ervoor zijn gezellige zitjes gecreëerd, ook helemaal in Afrikaanse stijl.


Hennie zorgde voor de geweldige styling van het restaurant

Heel lekker eten
‘Ik ben een beetje los gegaan met de styling en het voorste deel van het restaurant’, grinnikt Hennie, als we gaan zitten voor het interview. ‘Ik had gelijk helemaal in mijn hoofd hoe ik het wilde stylen met verschillende zitjes en mooie Afrikaanse accessoires. Daardoor hebben we alleen achterin nét niet genoeg ruimte over voor een vaatwasser. Maar dat geeft niet hoor, ik was tussendoor gewoon alles af’. Dit tekent de sfeer in Klein Afrika en de instelling van Ruud en Hennie. Niet te ingewikkeld doen, maar vooral zorgen voor heel lekker eten.


Jarenlange horeca-ervaring
Ruud heeft 40 jaar ervaring in de horeca en heeft heel wat culinaire diploma’s op zijn naam staan. Als zelfstandig kok kookte hij onder meer voor de businessclub van Ado Den Haag, maar werkte hij ook voor chefkoks als Ron Blauw en Jonnie Boer. Er lagen leuke opdrachten op stapel zoals koken bij de Formule 1 in Zandvoort en bij het Songfestival in Rotterdam. Maar corona gooide roet in het eten.

Toen er geen publiek meer bij de sportwedstrijden mocht zijn, gooide hij het roer om en zo werd Klein Afrika geboren. Ruud en Hennie vonden een leuk pand in de Vriesestraat en gingen aan de slag. Na vier maanden klussen was het zover en in november opende het restaurant haar deuren.

Fijne kneepjes van de Afrikaanse keuken
Ruud en Hennie delen een passie voor Afrika en gaan er graag naartoe. Op één van hun reizen mocht Ruud meekoken met ‘Moeders van Afrika’. Een groep moeders die bij elkaar komt om lekkere, verse maaltijden te verzorgen en uit te delen langs de weg. Hier leerde hij de kneepjes van de Afrikaanse keuken goed kennen.


Koken bij Moeders van Afrika

‘Proef dit eens…’
‘Afrikaans eten is zó lekker’, vertelt Hennie enthousiast. ‘En Ruud is een geweldige kok dus dit is ons op het lijf geschreven’. En lekker is het zeker! Tijdens het interview is Ruud al druk bezig met alle voorbereidingen van die dag. Hij loopt geregeld binnen met een bordje lekkers. ‘Proef dit eens, dat is lekker!’ ‘En wat vind je hier van?’ Het is allemaal even lekker en smaakt absoluut naar meer.

Van stoofschotel tot Afripan
Op het menu staan lunch- en dinergerechten uit verschillende Afrikaanse landen: Zuid Afrika, Kenia, Senegal maar ook Ghana en Marokko. De gerechten variëren van heerlijke vleesgerechten tot rijstschotels en van gevulde broodjes tot lekkere maaltijdsoep. ‘In de Afrikaanse keuken wordt veel met kruiden gekookt, zoals peterselie’, legt Ruud uit. ‘En alles is er super vers. Vooral de stoofschotels zijn er erg populair’. Klein Afrika heeft ook veganistische gerechten. En je kunt er kiezen voor de razend populaire Afripan: een pan vol 7 Afrikaanse gerechten voor 2 tot 6 personen.

Hoogste kwaliteit
De keuken is prachtig ingericht. Vanuit het voorste deel van het restaurant zie je hoe het eten bereid wordt en dat is leuk om te zien. Terwijl Ruud in een megagrote wok Domoda bereidt, maakt Hennie in een andere pan lekkere Mandazi klaar. De twee zijn duidelijk goed op elkaar ingespeeld. ‘Het is erg leuk om samen te werken, maar in het begin was het wel even wennen’, lacht Hennie. ‘Ruud deelde strak de instructies uit. Hij weet precies hoe hij het wil hebben en gaat voor de hoogste kwaliteit. Dat is toch even anders dan gezellig thuis koken.’

Draaien én blijven draaien
Ik ben benieuwd waarom Ruud en Hennie gekozen hebben voor een afhaalrestaurant en geen ‘gewoon’ restaurant. ‘We zijn natuurlijk begonnen in corona-tijd’, vertelt Ruud. ‘Dus het was belangrijk om het zo op te zetten dat het gelijk kon draaien én blijven draaien. We willen voorlopig niet uitbreiden. Nu is het met z’n tweeën goed te doen. Als je personeel moet aannemen, wordt het toch een ander verhaal. We kunnen nu 60 tot 70 maaltijden per dag verzorgen en dat is genoeg. We hoeven er niet rijk van te worden als we maar lekker kunnen leven’.


Klein Afrika werkt volledig Corona proof

Coronaproof
De lockdown maakt het de enthousiaste restauranthouders niet makkelijk. “Gelukkig hadden we vanaf het begin direct veel klanten’, vertelt Hennie. “We zitten natuurlijk ook in een deel waar veel mensen voorbij komen. Maar we merken wel dat mensen het soms spannend vinden om ’s avonds over straat te gaan of de winkel binnen te komen. Maar we hebben alles volledig coronaproof ingericht en laten maar een enkele mensen tegelijk binnen. Voor de bestellingen spreken we een tijd af zodat mensen niet hoeven te wachten.’

Als ik wegga krijg ik nog wat versgebakken Mandazi toegestopt. Het zijn zoete banaan-bolletjes die lijken op oliebollen. Heerlijk zijn ze! En je kunt ze het hele jaar door eten. Je zou er bijna elke dag voor langs gaan…

 

Ontdek zelf de heerlijke gerechten van Klein Afrika op de Vriesestraat 148. Ze zijn geopend op dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 20.00 uur en op zondag van 16.00 tot 20.00 uur. Bestelen kan via de website www.klein-afrika.com of telefonisch (078) 3030449.

Auteur: Andrea Klingler,