Prachtige documentaire over Dordrecht

Zet januari vast in je agenda, want dan is er een bijzondere film over Dordrecht te zien in bioscoop The Movies.

Bas Kakes wilde eigenlijk alleen wat beelden schieten van zijn opa. Het werd een anderhalf uur durende documentaire over de schoonheid van Dordrecht, die straks te zien is in The Movies. ,,Helaas is mijn opa vorige maand overleden en zal hij het eindresultaat dus nooit zien,’’ vertelt hij in een interview in het AD.

Het film maken is Bas niet vreemd. Eerder al maakte hij de speelfilm De Detective. Nu pakte hij opnieuw de camera op, om zijn opa en diens liefde voor Dordrecht vast te leggen. Dat resulteerde in een anderhalf durende documentaire "Dordrecht door de jaren heen". 

Mooiste plekje van de wereld
De opa van Bas Kakes was een Dordtenaar in hart en nieren. ,,Hij was Dordtfan tot en met. Zijn hele huis hing vol met tekeningen en schilderijen van de stad. Ook had hij veel boeken over Dordrecht. Telkens als ik op vakantie ging, vroeg hij waarom ik dat toch deed . ‘We wonen immers op het mooiste plekje van de wereld’, zei hij dan. Ik moest daar altijd een beetje om lachen, vond natuurlijk dat hij overdreef,’’ vertelt Bas in het AD.

De tekst gaat verder onder de filmposter

Alle seizoenen
Toch besluit Bas om zijn opa's liefde voor Dordrecht vast te leggen. Al snel groeit het uit tot een groot project. Samen met onder andere presentator Coen Koopmans werkt hij meer dan een jaar aan de documentaire. Ze filmen de stad in alle seizoenen en spreken met bekenden en minder bekende Dordtenaren over hun liefde voor de stad. Ook de historie van de stad wordt uitgebreid belicht. Op een luchtige maar inhoudelijke wijze wordt de kijker meegenomen op reis door “Dordrecht door de jaren heen”.

Andere blik
Al snel verandert hun beeld van Dordrecht. Wat zo gewoon leek, blijkt dat helemaal niet te zijn. "Ik hoop dat de kijkers hun stad meer leren waarderen en daar misschien ook nog iets over opsteken. Dat geldt in ieder geval voor mijzelf. Naast de geschiedenis laten we alle pracht en praal van de stad uitgebreid zien. Ik ben zelf écht wel anders naar de stad gaan kijken door het maken van deze film. De schoonheid van kleine dingen in de Biesbosch bijvoorbeeld. Ik ben me de afgelopen tijd pas gaan realiseren hoe uniek dat gebied eigenlijk is voor de wereld.’’

Helaas kan de opa van Bas de première niet meemaken, hij overleed vorige maand op 87-jarige leeftijd. Gelukkig heeft hij wel de ruwe versie kunnen zien. 

In januari is de prachtige documentaire te zien in Cinema The Movies. En je kunt al kaartjes bestellen!