Dordrechts Museum krijgt bijzonder meesterwerk cadeau

Het Dordrechts Museum kreeg een wel heel bijzonder kerstcadeau. Zij kregen een topstuk van schilder Jan Both cadeau van de Bedrijfsvrienden van het museum: Italiaans landschap met de Ponte Molle; een meesterwerk uit de 17e eeuw.


Het topstuk van de Utrechtse schilder dook op na twee eeuwen Engels privébezit en is de duurste aanwinst die de Bedrijfsvrienden ooit geschonken hebben. 

Van groot belang
Jan Both was van groot belang voor Aelbert Cuyp, de beroemdste schilder uit Dordrecht. Het is een toepasselijk cadeau voor de 400e verjaardag van Cuyp, aan wie het museum een grote tentoonstelling wijdt in het najaar van 2021.

Hartverwarmend gebaar
Het Dordrecht Museum had al langer de wens om een landschap van Jan Both te verwerven. Directeur Peter Schoon is dan ook blij met het cadeau: "Aelbert Cuyp is nooit in Italië geweest. Het zuidelijke licht nam hij over van de schilderijen van Jan Both. Both heeft Cuyp letterlijk het licht laten zien. Voor het verhaal van Cuyp is dit een uiterst belangrijke aanwinst en het is ook een meesterwerk van Both. In deze ook voor musea moeilijke coronaperiode, is deze schenking van onze Bedrijfsvrienden een lichtpuntje en een hartverwarmend gebaar."

Het schilderij (80 x 111,4 cm) is één van de laatste werken van Jan Both en wordt geroemd om het prachtige tegenlichteffect in het zuidelijke landschap.