Kunstenares Katinka van Haren creëert een wondere wereld vol kleur en kronen

Heb jij al een kijkje genomen in de etalage van Atelier Katinka op de Voorstraat 175? Dat moet je zeker doen! Tot 8 februari kun je hier een wondere wereld ontdekken vol kleur en bijzondere kronen. Vooral als het donker wordt, komt deze wereld prachtig tot leven.

Kunstenares Katinka van Haren toverde haar etalages om tot 3 bijzondere kijkkasten. Wie door de kijkgaten kijkt, wordt verrast door een expositie genaamd ‘In het licht van Kronen’. In elk van de kijkkasten vind je een bijzondere wereld vol kleurrijke kronen, merendeels gemaakt van papier maar ook versierd met steentjes en kraaltjes.

Katinka: ‘Ik heb bewust gekozen voor het klassieke idee van kijkkasten. Zo kan ik in deze donkere tijden toch mijn werk laten zien, dacht ik. Door corona stappen mensen tegenwoordig minder snel naar binnen. Nu kunnen ze door de gaten van buitenaf naar binnen kijken, alsof daar een tot voor kort verborgen krooncollectie op hen ligt te wachten. Op die manier hoop ik iets plezierigs te kunnen bieden in deze nare periode. De kronen zullen bij de mensen verwondering oproepen, denk ik. De kijker komt terecht in een andere, wondere wereld.’

Katinka van Haren studeerde af aan de modeacademie Charles Montagne in Amsterdam met dessins voor textiele stoffen. Deze opleiding legde de basis voor haar werk als kunstenares. Tegenwoordig is papier haar favoriete materiaal. Geïnspireerd door dessins van voorbije eeuwen – op vazen, borden en behang – maakt ze met kroontjespen en inkt prachtige, nieuwe patronen. Een paar jaar geleden ontstond er een nieuwe dimensie door de patronen uit te knippen, te vouwen en opnieuw te ordenen. De expositie In het licht van Kronen is hier een prachtig voorbeeld van.

Je kunt nog tot 8 februari een kijkje nemen in de bijzondere etalages van Atelier Katinka.