Remy Balistreri doet onderzoek naar Italiaanse historie in Dordrecht

Het eerste Italiaanse restaurant van Dordrecht bestaat nog steeds. In 1972 opende Giovanni Balistreri Costa d’Oro op de Voorstraat West en bracht zo de zuidelijke sferen naar de stad. Zijn kleinzoon Remy gaat nu op onderzoek uit om de geschiedenis van Italianen in Dordrecht vast te leggen. Als historicus, geschiedenisdocent en liefhebber van de stad kan hij dat als geen ander. 

‘Mijn opa, Giovanni Battista Balistreri, kwam in de jaren vanuit Sicilië naar Nederland als gastarbeider’, vertelt Remy Balistreri. ‘Hij ontmoette mijn oma die verkoopster was bij de V&D en begon in 1972 de eerste pizzeria van het eiland.’ In Costa d’Oro bracht hij de Italiaanse sfeer tot leven, wat tot op de dag van vandaag kenmerkend is voor het restaurant.

Op zoek naar foto’s en verhalen
Remy is heel benieuwd naar de geschiedenis van Italianen in Dordrecht en is een historisch onderzoek gestart. Hij vraagt iedereen die verhalen, foto’s en namen heeft om hem te helpen het verhaal zo compleet mogelijk te maken. In 2021 zal zijn boekje verschijnen in de reeks “Verhalen van Dordrecht”.

Invloedrijke bankiers
En de geschiedenis van Italianen in onze stad begint al vroeg. In de periode van 1300 tot 1600 waren de Lombarden invloedrijke bankiers in Dordrecht. Daarna volgt een periode van handelaren en ambachtslieden die naar de stad trekken. Van 1950 tot 1975 komen Italiaanse gastarbeiders naar Dordrecht. Nu zijn Italianen niet meer weg te denken uit onze multiculturele samenleving. Remy zal op al deze perioden zijn licht laten schijnen.

Heerlijke authentieke gerechten
Wie graag een keer wil eten in het oudste en meest authentieke Italiaanse restaurant van de stad, moet even wachten tot na de lockdown. Inmiddels zijn de tweede en derde generatie Balistreri’s in de keuken te vinden. Het blijft een echt familiebedrijf en dat straalt Pizzeria Costa d’Oro ook uit: het alledaagse leven, zonder al te veel onnodige franje, maar met heerlijke authentieke Italiaanse gerechten!

Wie interessant materiaal of informatie heeft over Italiaanse historie in Dordrecht kan dit mailen naar Remy Balistreri: remyb@live.nl. En wie denkt, die Remy ken ik ergens van.. Dat kan zeker, hij geeft namelijk ook rondwandelingen door Dordrecht .