Neem een kijkje in het Dordrecht van de 19e eeuw met deze interactieve kaart

Hoe zag Dordrecht er in de 19e eeuw uit? Dankzij de vele tekeningen en aquarellen van Johannes Rutten (1809 – 1884) hebben we daar een goed beeld van. Hij legde prachtige gebouwen, poorten en stadsgezichten vast. Historisch informatiepunt Augustijnenhof heeft maar liefst 100 locaties die Rutten tekende, verzameld op een interactieve kaart. Nu kun jij ook zien hoe het er in die tijd uitzag!


Wandel door de stad en klik op de vele punten op de kaart. Je ziet dan meerdere tekeningen of aquarellen van hoe het er in die tijd uitzag. Als het gebouw er nog staat zie je vaak ook een foto van de huidige situatie. Bekijk hier de interactieve kaart.

Sloopplannen

Helaas gingen er ook in die tijd regelmatig prachtige panden tegen de vlakte. Johannes Rutten was hier fel op tegen en besloot zoveel mogelijk stadsgezichten en panden te tekenen zodat ze niet vergeten zouden worden. Dankzij zijn bijzondere talent en inzet kunnen we nu een kijkje nemen in het Dordrecht uit zijn tijd.

 

Tekentalent

Johannes Rutten groeide op als zoon van een handelaar in lompen en oud ijzer op het Achterom. Al jong bleek hij echter uitzonderlijk tekentalent te hebben. Hij kreeg les van Abraham van Strij sr. en trad op zijn twintigste toe tot Teekengenootschap Pictura. In 1833 werd hij tekenleraar aan de Stads Bouwkundige Tekenschool voor bouwkundig en technisch onderwijs, waar de bekende Dordtse stadsarchitect G.N. Itz (1799-1869) directeur van was. Van hem kunnen we nog steeds de Damiatebrug, de Lange IJzerenbrug, het verbouwde stadhuis, het Dordrechts Museum en vele andere werken in de stad aantreffen.

De tekst gaat verder onder de tekening:

 

liefde voor het oude Dordrecht

Door Itz kreeg Rutten steeds meer oog voor de architectuur van huizen, bruggen en poorten in de stad. Er waren grootse sloopplannen in die tijd en hij besloot de tot afbraak gedoemde stadsgezichten voor de vergetelheid te behoeden. Hun voorliefde voor het oude Dordrecht werd gedeeld door de jongere Simon van Gijn (1836-1922), de verwoede verzamelaar aan wie Dordrecht het museum Huis van Gijn te danken heeft.

Het is aan mensen als Rutten, Itz en Van Gijn te danken dat we nog zoveel beeld hebben van het Dordrecht dat in de tweede helft van de negentiende eeuw tegen de vlakte ging. En dankzij de vrijwilligers van het Augustijnenhof komt dit nu nog meer tot leven.