Pictura bestaat 250 jaar en viert dat met jaar vol activiteiten
Pictura, de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland, bestaat dit jaar 250 jaar. Alle reden om in 2024 uitgebreid aandacht te besteden aan tekenen, schilderen en alle andere vormen van kunst en het kunstenaar zijn. Het jubileumjaar wordt dan ook grootst gevierd in Dordrecht. Ook andere instellingen in de stad sluiten aan.
'Het belooft een bruisend artistiek jaar te worden' volgens Theun Okkerse, voorzitter van Pictura. 'Pictura zal feestelijk in de schijnwerpers staan. Het is dan ook een bijzonder jubileum, we vieren ook 250 jaar kunst in Dordrecht.' Het hele jaar door zullen tentoonstellingen en activiteiten rond het jubileum plaatsvinden. Niet alleen in Pictura zelf, maar ook in het Dordrechts Museum, de Kunstkerk, het Dordts Patriciërshuis, Filmtheater De Wit en op andere plekken.
Terug naar het ambacht
Met de viering van het jubileum wil Pictura terug naar het ambacht: het tekenen en het creëren. In het programma komen zoveel mogelijk disciplines aan bod: het jaar start met projectweken waarbij kunstenaars op locatie komen werken, er zijn theater- en muziekperformances, er is een speciale editie van 'de Salon', de tweejaarlijkse leden-tentoonstelling, een modeltekenmarathon en een symposium over het belang van kunstenaarsverenigingen. Het jubileumjaar eindigt met de vraag How to end?, een bijzondere tentoonstelling en performances, met als thema: ieder einde is altijd weer een nieuw begin.
Andere locaties
Pictura staat ook in de schijnwerpers op andere locaties. Het Dordrechts Museum beheert de kunstcollectie van Pictura en zal met werk van de drijvende krachten achter de oprichting van Teekengenootschap Pictura, Abraham en Jacob van Strij, laten zien hoe in de beginperiode een kunstwerk van schets tot schilderij ontstond. Het Dordts Patriciërshuis sluit hierbij aan en zal niet eerder getoonde werken van vroege Picturianen tentoonstellen en aan de jubileumpenningen van Pictura aandacht besteden. In Filmtheater DeWitt komt een speciaal kunst en cultuur filmaanbod en er wordt door net afgestudeerde kunstenaars gewerkt en geëxposeerd in de Kunstkerk en Pictura. Ook zijn er verschillende activiteiten in de wijken, met en door scholieren en jongeren, kunstbeschouwingen en workshops tekenen naar model en tekenen in de buitenlucht.
Over Pictura
Het Teekengenootschap Pictura werd op 1 oktober 1774 opgericht door Abraham van Strij en drie van zijn vrienden. Daarmee is het het oudste nog bestaande kunstgenootschap in Nederland. Pictura neemt sinds die tijd een centrale plaats in het kunstleven in Dordrecht in en is voor vele kunstenaars van groot belang geweest, toen en nu. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars waren lid van Pictura, zoals Abraham en Jacob van Strij, Martinus Schouman, J.C. Schotel, Jan Veth, Willy Sluiter, Kees Buddingh' en van buiten Dordrecht ook Jan Sluijters en Coba Ritsema.
'Zonder Van Strij was er geen Pictura geweest en vandaag de dag is het ontzettend belangrijk dat verenigingen als Pictura bestaan, die verbeeldingskracht stimuleren door kunst te maken of ons uitnodigen samen te kijken', aldus Femke Hameetman, artistiek directeur van het Dordrechts Museum. Het complete programma van alle tentoonstellingen en activiteiten wordt gepubliceerd op www.pictura.nl.