Het Hof en de Hofstraat

Hof 6, Dordrecht

Beleef een bijzonder moment in onze geschiedenis zelf, op één van de belangrijkste historische plekken in de stad Lees verder

Het Hof en de Hofstraat zijn ongetwijfeld één van de meest gefotografeerde stukjes Dordrecht. Het Hof is een plek van grote historische waarde. Zowel voor de stad Dordrecht als voor Nederland.

Het Hof wordt in 1275 gebouwd als Augustijnenklooster. De grootste rol in de Nederlandse geschiedenis speelt het Hof echter in 1572. Dordrecht is op dat moment de belangrijkste stad van Holland. Maar de Spaanse overheersing drukt zwaar op de Hollandse bevolking. Dus er moet iets gebeuren.
In het holst van de nacht komen de belangrijkste steden van Holland in het geheim bijeen op het Hof. Ook de leider van de Watergeuzen en de belangrijkste raadgever van Willem van Oranje schuiven aan in de Statenzaal, de voormalige refter van het Augustijnenklooster. Bij kaarslicht en haardvuur worden er plannen gesmeed om de Spaanse overheersing te doorbreken en de godsdienstvrijheid te herstellen.
De 12 steden – onder leiding van Dordrecht – zweren de Spaanse koning Filips II af en erkennen alleen Willem van Oranje als hun stadhouder. Zij brengen een enorme som geld bijeen om oorlog te voeren tegen Spanje. Dit betekent een keerpunt in de geschiedenis en het begin van Nederland zoals wij het nu kennen.

De godsdienstvrijheid was een belangrijke voorwaarde voor Willem van Oranje. Hij wilde wel oorlog voeren maar hij wilde mensen niet straffen op basis van hun geloof. Iets wat de Spaanse overheersers juist wel deden. Die godsdienstvrijheid werd hard bevochten en legde de basis voor de godsdienstvrijheid die wij vandaag de dag zo waarderen in Nederland.

Beleef het zelf!
Stap terug in de historie en beleef die bijzondere gebeurtenis op het Hof zelf. Hoor het gekletter van paardenhoeven in de donkere nacht. Bezoek de Statenzaal waar de mannen met gevaar voor eigen leven de toekomst van ons land veranderden. Dat kan in het museum Het Hof van Nederland! Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Hof 6, 3311 XG Dordrecht