Tip: 6 leuke zaken die net voor en tijdens de lockdown hun deuren openden

Sinds gisteren mogen de restaurants weer open! Wat hebben we daar naar uitgekeken! De Dordrecht City App ging langs bij 6 toffe zaken die tijdens of vlak voor de lockdown geopend zijn en nu voor het eerst gasten binnen kunnen ontvangen. 

Het zal je maar gebeuren. Je denkt een leuke zaak te openen, bent maanden bezig met de voorbereidingen, financiering regelen, inrichten en inkopen. En dan kun je eindelijk open… en ging het hele land in lockdown. Het overkwam deze 6 ondernemers. Maanden van take-away en koffie’s to go volgden. Gisteren konden ze eindelijk voor het eerst hun restaurant echt openen voor publiek.

Ga zeker langs bij deze leuke zaken!

PIMENTO

 

Een erg leuke aanwinst voor Dordrecht is Pimento. Een zaak waar je heerlijke Spaanse tapas en pinxtos kunt eten. Maar niet zomaar tapas. De tapas van Pimento heeft namelijk een lekkere Jamaicaanse twist. Eigenaar Carlington Morrissey is blij dat ze eindelijk open kunnen: ‘We hebben er zoveel zin in!’, vertelt hij enthousiast. ‘Tijdens de lockdown hebben al heel veel mensen kennis kunnen maken met onze lekkere gerechten en tapasboxen. Nu kunnen we gasten eindelijk echt ontvangen en in de watten leggen.’ Sinds vorige week is ook het vrolijke terras geopend.

Naast gerechten met vlees heeft Pimento ook veel vegetarische gerechten. En alles op de kaart wordt vers klaargemaakt. Reden genoeg om snel een bezoek te brengen aan dit leuke restaurant.

Voorstraat 317
Open: di t/m vr 11.00 tot 20.00 uur, za 12.00 tot 20.00

HEERLIJK TOSTI & SMOOTHIEBAR


Een echte tostibar had Dordrecht nog niet. Dus opende Edwin Bleeker er één op de Voorstraat. En dat bleek een schot in de roos. Terwijl hij dikke sneeën vers brood op de tostigrill legt, vertelt hij enthousiast. ‘Het eerste half uur was het even wennen om mensen aan de tafeltjes te zien zitten, maar dat was zo over. Het is zo fijn om echt open te zijn. Ik hoop heel erg dat het alle ondernemers snel weer goed gaat, iedereen heeft een moeilijke tijd achter de rug.’

Bij Heerlijk vind je overheerlijke, verse tosti’s en smoothies. Van een Mexicaanse tosti of een tosti tuna melt tot een tosti kroket. Ook de high tosti is erg populair en natuurlijk de specials. Je kunt er ook lekker ontbijten met verse broodjes en croissants. Heerlijk is vanaf 8 uur open, ook op zondag. Voor we weggaan krijgen we nog een verse smoothie van nashi-peren toegestopt. En je voelt 'm al aankomen: die was heeerlijk!

Voorstraat 246
Open: ma t/m zo van 8.00 tot 17.00 uur

LUNCHROOM HELENA


Een stukje verder op de Voorstraat vind je Lunchroom Helena. Drie jaar waren ze bezig met het renoveren van hun mooie pand. Net voor de lockdown ging het restaurant open, maar al snel moest alles dicht. Maar Helena is al niet meer weg te denken met hun heerlijke gerechten uit de Perzische en Indonesische keuken. De 100% ambachtelijke keuken is erg populair. 

Eigenaresse Chia Kadir-Namiq straalt van oor tot oor in het drukke restaurant. Veel tijd om te vertellen heeft ze niet want met een terras voor de zaak, een terras aan de haven en nu ook klanten binnen, moet er natuurlijk hard gewerkt worden!

Voorstraat 263
Open: wo – do van 11.00 tot 20.00 uur, vr – za van 11.00 tot 21.30 uur, zo van 12.00 tot 19.30 uur

HAZEL

Bij Hazel kun je terecht voor de lekkerste koffie, ontbijt, lunch, vegan sweetness en al je favoriete desembroden van Jordy’s Bakery. Hazel opende haar deuren tijdens de lockdown en gelukkig wisten klanten deze leuke zaak meteen te vinden. Een eigen koffiezaak was al langere tijd een droom van eigenaar Ruben Brand. Na jarenlange ervaring in de horeca opende hij in november zijn eigen zaak.

Als we binnenstappen is het een komen en gaan van klanten. ‘Zo had ik het me voorgesteld’, vertelt Ruben enthousiast. ‘Maar het mag nog drukker hoor! Met nog meer tafeltjes en alles gezellig helemaal vol.’ Naast en voor de winkel kun je ook neerstrijken op het terras. Doordeweeks kun je al vanaf 8 uur genieten van koffie, vers brood en gebak. Een uitstekend begin van de dag!

Voorstraat 130
Open: wo – vr van 8.00 tot 15.00 uur, za van 9.00 tot 16.00 uur.

KATTENCAFÉ STRIPE

In de Vriesestraat vind je Kattencafé Stripe, een lunchcafé waar je in huiskamersfeer kunt koffie drinken en lunchen. Je wordt er gezellig omringd door 8 katten die lekker liggen te slapen, kopjes geven onder tafel of graag met je spelen en knuffelen. Eigenaresse Monique Rozendaal opende het kattencafé net voor de lockdown. Toen de deuren moesten sluiten brak er een spannende tijd aan. Gelukkig lukte het om te blijven bestaan en op 5 juni mochten de deuren dan eindelijk weer open!

Gelukkig weten klanten het Kattencafé gelijk te vinden en zat de zaak helemaal vol. We hopen dat het Kattencafé vanaf nu een zonnige toekomst tegemoet gaat!

Vriesestraat 110
Open: di - za van 10.00 tot 17.00 uur 

CAFÉ FLORA

Café Flora is een plantenrijk lunchcafé waar het buitengevoel en stadsleven samen komen. Hier geniet je van biologische, lokale en duurzame producten. Ook Café flora was nog maar net geopend toen alles weer moest sluiten. Eigenaresse Hannah had net de ruimte overgenomen van Koning Koffie en kreeg gelijk een flinke uitdaging voor haar kiezen. Maar ze liet zich niet uit het veld slaan en zette actief in op koffie, lunch en zoetigheden to go. En met succes want veel klanten wisten in no time dat Hannah heerlijk kan bakken en de lekkerste taarten en broodjes vlogen over de toonbank.

‘Het is zo fijn dat alles nu echt open kan’, vertelt Hannah enthousiast. ‘We hadden alles anders neergezet en georganiseerd voor de to go bestellingen. Maar nu zie je pas goed hoe gezellig de zaak is.’ Ook het terras op het plein van de Vriesestraat ziet er heel gezellig uit. “Misschien komen er wel meer terrassen’, hoopt Hannah. ‘Het zou leuk zijn als we hier een gezellig terrassenplein kunnen maken!’

Vriesestraat 146
Open: di – za van 10.00 tot 17.00 uur


Bonus:

Restaurant Klein Afrika

 

Ook restaurant Klein Afrika opende tijdens de lockdown haar deuren. Hoewel je hier niet binnen kunt eten verdienen ze toch een plekje in deze lijst. Bij Klein Afrika kun je de lekkerste gerechten uit de Afrikaanse keuken bestellen. Eigenaren Hennie en Ruud hebben in korte tijd een geweldige zaak opgebouwd. Sinds kort hebben ze ook een terras waar je kunt genieten van al het lekkers dat in de keuken wordt klaargemaakt. Wil je meerdere gerechten tegelijk proeven? Bestel dan eens een Afripan! Dat is smullen!


Vriesestraat 148
Open: di - za 12.00 tot 21.00 uur, zo 14.00 tot 21.00