Dordrechts Museum is topstuk rijker!
Alle ogen in de Nederlandse kunstwereld zijn vandaag gericht op het Dordrechts Museum. Directeur Peter Schoon onthulde de nieuwste aanwinst van het museum: een heuse William Turner!
Turner is de beroemdste kunstenaar van Engeland (1775 -1851) en zijn werk komt zelden op de markt. Het museum krijgt een vroeg werk van de Engelse landschapsschilder Turner in langdurige bruikleen. Het gaat om het schilderij Whalley Bridge and Abbey uit ca 1811.
Joseph Mallord William Turner, ‘Whalley Bridge and Abbey, Lancashire: Dyers Washing and Drying Cloth’ (circa 1811).
Een droom die uitkomt
Voor Peter Schoon is het een droom die uitkomt: ‘Wat Rembrandt is voor Nederland, is Turner voor Engeland. Het is een geweldige aanwinst voor het museum,’ vertelt hij aan de NOS.
Het werk van Turner komt zelden op de kunstmarkt. Het oeuvre van de schilder is vooral in bezit van Engelse musea. Sterker nog, er is slechts één andere Turner in Nederland en die is te zien bij Museum De Fundatie in Zwolle.
Jaren werk
Een geweldige kans dus voor het Dordrechts Museum. Een kans waar heel wat werk aan vooraf ging, want een werk als dit krijg je niet zomaar in de schoot geworpen. Een particuliere verzamelaar kocht de Turner vorig jaar op de veiling bij Sotheby's, in overleg met het museum.
‘We hebben hier jaren aan gewerkt’, vertelt Schoon. ‘Als museum onderhoud je contacten met tal van verzamelaars die je probeert te interesseren voor je collectie en aan je te binden. Ook met deze verzamelaar is lang gesproken. Er gaat een heel traject aan vooraf.’
Groot bewonderaar van Cuyp
Het werk van Turner past zo goed in het Dordrechts Museum omdat de landschapsschilder groot bewonderaar was van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Cuyp was de grootste landschapsschilder van de Gouden Eeuw. In Engeland was zijn werk een ware rage. Toen Nederland zijn talent ontdekte, hadden Engelse verzamelaars zijn werk al massaal opgekocht. Voor Turner was Cuyp dan ook een groot voorbeeld en iemand die hij in kwaliteit probeerde te benaderen.
Een voorbeeld van het werk van Cuyp waarbij het gouden licht goed zichtbaar is - Dordrechts Museum
In het Dordrechts Museum hangt Turners werk nu tussen de landschappen en koeien van Cuyp en dat maakt het extra bijzonder. Het plaatst ook het werk van Cuyp in een internationaal daglicht.
Gouden licht
‘Cuyps invloeden zijn in dit vroege werk duidelijk te zien’, vertelt conservator oude kunst Sander Paarlberg. ‘Vooral het gouden licht, die mistige sfeer en de verstilling tijdens een zonsondergang hebben diepe indruk gemaakt op Turner. Je merkt dat hij meerdere schilderijen van Cuyp gezien moet hebben. Kenmerkend is 'het tegenlichteffect' aan de linkerkant van Whalley Bridge. De zon zelf is buiten beeld, maar je ziet wel het effect als een nevelachtige gloed over het schilderij.’
Band met Dordrecht
Turner kende Dordrecht goed. Hij bezocht de stad vier keer: in 1817, 1825, 1833 en 1835, bezoeken die hij grondig documenteerde in zijn schetsboeken. Dankzij de tekeningen weten we dat Turners oog onder meer viel op de spiegel van een Statenjacht in de Kalkhaven en op de gevelversieringen op de Groothoofdspoort.
Vanaf nu kunnen alle bezoekers van het Dordrechts Museum het werk van Turner bewonderen. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
In oktober start de grote expositie 'In het Licht van Cuyp' waarin ook kunstwerken van andere schilders te zien zijn die door Cuyp zijn geïnspireerd.